“Ellei virkatalon etu toisin vaadi”

Huidankeidas.jpgUutta metsähallituslakia on valmisteltu jo pitkään, mutta loppumetreillä sen valmistelu on saanut omituisia piirteitä. Keskustelu laista käytiin eduskunnassa klo 4 aikaan yöllä viime joulukuussa. Pikaisen lausuntokierroksen ja kuulemistilaisuuden jälkeen ympäristöjärjetöt, Puuliitto, MTK, Metsästäjäliitto ja pohjoiset kunnat ruotivat lakiesitystä kovin sanoin lausunnoissaan.

Vielä loppumetreillä lakiin on runnottu aivan uusia piirteitä. Enää ei riitä, että 40 000 ha valtion virkistys- ja retkeilyalueita siirretään taseesta toiseen ja niille asetetaan tuottovaade. Viimeisimmän valiokuntakäsittelyn jälkeen lakiin oli ilmestynyt “torpparipykälä”:

“Lakiesityksessä todetaan, että ”julkisten hallintotehtävien hoitoon tarkoitetulla valtion maa- ja vesiomaisuudella ei ole tuottovaatimusta”.

Muutosesityksessä lauseeseen on kuitenkin lisätty sana ”lähtökohtaisesti”. Uuden muotoilun mukaan luonnonsuojelualueilla ei ole ”lähtökohtaisesti tuottovaatimusta”.” Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat.

“Lähtökohatisesti” ei aseteta tuottovaadetta, mutta sanamuoto takaa sen, että sellainen on mahdollista jossain vaiheessa asettaa, “Ellei virkatalon etu toisin vaadi”.

Kansalaisten keräämään vetoomukseen: http://pysaytetaanmetsahallituslaki.fi on kertynyt jo yli 80 000 allekirjoitusta.  Laita omasi jatkoksi. Luonto tarvitsee meitä nyt puhumaan puolestaan!