Suomen SUDENKORENNOT

Sami Karjalainen: Suomen SUDENKORENNOT. Tammi 2010, uudistettu laitos.

Kirja esittelee kattavasti Suomen sudenkorentolajiston. Vuoden 2010 jälkeen lajistoon on tullut lisäyksiä samaa tahtia aktiivisten korentoharrastajien määrän kasvaessa. Kirja esittelee 55 lajia ja tällä hetkellä Suomessa on tavattu 62 lajia. Kirja on silti mainio opas, sillä uudet lajit ovat (ainakin toistaiseksi) harvinaisia.

Kooltaan kirja soveltuu huonosti maasto-oppaaksi. Tunnettuna luontokuvaajana Karjalainen on panostanut kirjan visuaaliseen ilmeeseen ja korentokuvat ovatkin kauniita, myös kuvauksellisesti. Myös tuntomerkit ovat selkeästi esillä ja korentojen määritystä varten löytyy hyvät kaaviot.

Kirja valottaa myös hieman sudenkorentojen kiehtovaa historiaa, itse asiassa ne ovat yksi maailman vanhimpiin lukeutuvia hynteisryhmiä. Ne esiintyivät jo ennen dinosaurusten aikaa ja osa oli kooltaan hieman toista luokkaa kuin nykyiset korentomme: siipien kärkiväli saattoi olla jopa yli 70 senttimetriä!

Karjalainen kertoo myös sudenkoretojen rakenteesta, lentotavasta, pariutumisesta ja reviirikäyttäytymisestä sekä lajien suojelusta.

Kaikkiaan Suomen Sudenkorennot-kirja on mainio opus niin maastoon kuin kotisohvallekkin. Kirjoittaja on onnistunut valottamaan ymmärrettävästi sudenkorentojen mielenkiintoista elämää myös heille joille lajisto on ennestään lähes tuntematon ja tekemään samalla tarpeellisen oppaan jo pidemmälle ehtineille harrastajille.