Vastine Vasabladetin juttuun 29.1.2022

Vastine Vasabladetin verkkosivulla 29.1.2022 ja printtimediassa julkaistuun artikkeliin: ”En riktig käftsmäll”, säger Anders Norrback om stoppad vargjakt – nu vill han ändra lagen och rätten att överklaga

29.1.2022
Julkaisuvapaa heti

Ihan ensiksi on todettava, että Luonnonsuojeluliitto Tapiola ei ole valittanut yhdestäkään sutta koskevasta poikkeusluvasta. Liitolla ei valtakunnallisena toimijana ole asiassa valitusoikeutta.

Luvista ovat valittaneet ja toimeenpanokieltoa vaatineet seuraavat järjestöt:

Liminka
1.Luonnonsuojeluyhdistys Tapiola-Pohjanmaa ry
2.Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piiri ry

Lauhavuori
1. Luonnonsuojeluyhdistys Tapiola-Pohjanmaa ry ja Luonnonsuojeluyhdistys Tapiola Satakunta – Varsinais-Suomi ry
2. Suomen luonnonsuojeluliiton Pirkanmaan piiri ry ja Suomen luonnonsuojeluliiton Satakunnan piiri ry

Saunajärvi
1.Luonnonsuojeluyhdistys Tapiola Pohjois-Savo – Kainuu
2.Suomen luonnonsuojeluliiton Kainuun piiri ry

Somerniemi
1.Luonnonsuojeluyhdistys Tapiola Satakunta – Varsinais-Suomi ry
2.Salon Seudun Luonnonsuojeluyhdistys ry,
2. Lounais-Hämeen Luonnonsuojeluyhdistys ry
3. Suomen luonnonsuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry
4. Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ry
5. Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiiri ry

On vaikea yhtyä kansanedustaja Norrbackin näkemykseen siitä, että poliittiset aktivistit olisivat löytäneet laista porsaanreijän. Kaikki em. järjestöt ovat poliittisesti sitoutumattomia.

Täytäntöönpanokiellon asettaminen on Suomen EU jäsenyysvelvoitteiden perspektiivistä välttämätöntä ja erityisen selväksi asia kävi vuosien 2015-2016 kannanhoidollisen metsästyksen yhteydessä, jolloin täytäntöönpanokieltoja ei asetettu ja 60 sutta tapettiin luvilla, jotka osoittautuivat EU-tuomioistuimen ennakkoratkaisun valossa lain ja direktiivin vastaisiksi.

Väite Luonnonsuojeluliitto Tapiolaan viitaten siitä, että hallinto-oikeuskäsittelyn lopputulos ei kiinnostaisi järjestöä, on täysin perätön ja kansanedustajan mieliharmin innoittama. Luonnonsuojelyhdistys Tapiola Pohjois-Savo Kainuu kävi asiansa kanssa Luxemburgissa asti, ihan vain siksi, että lopputuloksena saataisiin EU-tuomioistuimen ratkaisu tämän direktiivin alakohdan tulkinnasta, minkä nojalla Suomessa harjoitetaan kannanhoidollista metsästystä.

Jurvan susi-illassa 17.11.2021, missä kansanedustajakin oli etäyhteydellä läsnä, esittelin sen oikeudellisen kehyksen, missä susiasiassa voidaan toimia, jotta vältytään tällaisilta ikäviltä yllätyksiltä. Valitettavasti joudun toteamaan, että asiasisältö näyttää olleen liian haasteellinen ymmärrettäväksi. Se olisi voinut auttaa siinä, ettei tule luvattua kansalaisille liikoja.

Leena Iivonen
Puheenjohtaja
Luonnonsuojeluliitto Tapiola ry

Vastineen on julkaissut ruotsinkielisenä Österbots Tidning