Tutkimus: Suomessa pitäisi olla vähintään 800 sutta

Tiedote. Julkaistu: 16.08.2016

Tukholman yliopiston kesällä julkaiseman tutkimuksen mukaan Suomessa pitäisi olla vähintään 800 sutta ja Ruotsissa 1200, jotta susikanta säilyisi elinvoimaisena. Susipopulaatioiden välillä pitäisi olla vaeltavia susia vähintään 20 sukupolvessa, jotta susikannan voisi katsoa olevan elinvoimainen pitkällä aikavälillä. Matemaattinen mallinnus Fennoskandian ja Venäjän susipopulaatioista on toteutettu geneetikkojen ja matemaatikkojen yhteistyönä genetiikan professori Linda Laikren johdolla.
screenshot.27-05-2016 14.51.39
Tutkimuksessa Suomen, Ruotsin, Norjan, Venäjän Karjalan ja Koillis-Venäjän susipopulaatioita on tarkasteltu yhtenä kokonaisuutena. Fennoskandian eristyksissä olevan susipopulaatio tarvitsee kipeästi Venäjältä Suomeen ja edelleen Ruotsiin ja Norjaan vaeltavien susien tuomaa geneettistä vaihtelua. Uudet yksilöt turvaisivat geenivirran Fennoskandiaan, mikä ehkäisisi sisäsiittoisuutta. Nykyisellään sudet eivät kuitenkaan pysty vaeltamaan maiden välillä. Koska kansainväliset suojelusopimukset eivät sido Venäjää, ovat Suomi, Ruotsi ja Norja avainasemassa Pohjois-Euroopan susikannan elinvoimaisuuden säilyttämisessä tulevaisuudessa.

Luonto-Liitto, Suomen Susi ja Luonnonsuojeluliitto Tapiola ovat huolissaan Suomen ja Skandinavian susikannan tilasta ja tulevaisuudesta. ”Tukholman yliopiston tutkimustulokset on syytä ottaa vakavasti myös Suomen susipolitiikassa”, Mari Nyyssölä-Kiisla Luonto-Liitosta kehottaa.

Tutkimus tukee käsitystä siitä, että viime talven kannanhoidollinen sudenmetsästys heikensi merkittävästi Suomen susikannan elinvoimaisuutta. Viime metsästysvuonna kuoli yhteensä 78 sutta, joista 43 tapettiin kannanhoidollisessa metsästyksessä ja 15 poliisin määräyksellä. Suomessa elää Luonnonvarakeskuksen tuoreimman arvion mukaan reilu 200 sutta.

Lisätietoja:

Tukholman yliopiston tutkimus: http://www.nature.com/hdy/journal/vaop/ncurrent/full/hdy201644a.html

Mari Nyyssölä-Kiisla, puheenjohtaja, Luonto-Liiton susiryhmä

puh.  045 125 8068, mari.nyyssola-kiisla@luontoliitto.fi

Sami Säynevirta, järjestöpäällikkö, Luonto-Liitto

puh. 040 560 7303, sami.saynevirta@luontoliitto.fi

Carina Lintula, Suomen Susi

puh. 040 700 3511

Sari Kantinkoski, Luonnonsuojeluliitto Tapiola

puh. 050 594 4673