Kansanedustaja Kalmari ja Kekkosen porot

Porot2_TapiolaAika moni lienee lapsena leikkinyt rikkinäistä puhelinta? Leikki aloitetaan kuiskaamalla seuraavalle lause tai lyhyt tarina, joka kuulijan pitää kertoa eteenpäin täsmälleen samana. Viestin edetessä sen sisältö yleensä kuitenkin muuttuu ja kun se saavuttaa viimeisen kuulijan on sanoma yleensä aivan jotain muuta kuin mitä se alunperin oli. Kaikki nauravat.

Mitä tapahtuu kun kansanedustaja leikkii rikkinäistä susipuhelinta?

Maaseudun Tulevaisuus julkaisi toinen päivä joulukuuta uutisen maa- ja metsätalousvaliokunnan puuhastelusta koirasusien parissa. Kansanedustaja Anne Kalmarin (Kesk.) mukaan Suomessa oli vielä keskiviikkona Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan 1000 koirasutta, joista edustaja Kalmari mainitsee mm. “On selvää, että luonnossa on jo paljon sekoittunutta ainesta ja susikantaa on vaikea pitää puhtaana.” Luonnonvarakeskuksen tutkija Ilpo Kojola ei tähän näkemykseen yhtynyt, vaan lehti julkaisi pian vastineen.

Edustaja Kalmari kertoo Suomenmaan artikkelissa päässeensä tavoitteeseensa. Jos Kalmari pyrki siihen, että ihmisten kotisohvilla tyytyväisenä viihtyvät lemmikit kielletään, niin onnittelut: tavoite täyttyi. Maa- ja metsätalousvaliokunta toteaa mietinnössään: “Suomen susikannan hoitosuunnitelmassa vuodelta 2015 on linjattu, että koirasusien maahantuontia ja kasvatusta varten luodaan uutta lainsäädäntöä…” ja “Nykyisestä lainsäädännöstä puuttuu oikeudellinen perusta kieltää sellaisten koiraristeymien, joiden vanhempina on aikaisemmissa neljässä sukupolvessa luonnonvaraisten lajien yksilöitä, maahantuonti, hallussapito, välittäminen tai myynti seura- tai harrastuseläimeksi.”

Edellä mainittu ei takaa sudelle vapaata metsästysoikeutta sillä perusteella että halutaan poistaa “hybridi” värityksen, otsapengermän tai eläimen käytöksen perusteella vaan: “Luonnossa mahdollisesti ajoittain esiintyvien risteymien osalta susikannan hoitosuunnitelmassa on linjattu, että epäillyt luonnossa esiintyvät koirasudet varmistetaan yksilöiden DNA-analyysien perusteella ja tapetaan Suomen riistakeskuksen myöntämällä luvalla.” Tämä ei ole mikään uusi käytäntö. Näin on menetelty niissä tapauksissa joissa risteymiä on luonnossa tavattu, viimeksi 2010 Parkanossa ja Kuhmossa. Luonnonvarakeskuksen tekemän vastineen jälkeen Kalmarille tuli kiire oikoa puheitaan.

Mikä tässä on ongelma? Eivät ainakaan luonnossa tuhatpäin liikkuvat koirasudet, eivätkä sen kummemmin ihmisten lemmikitkään. Pääasiallinen ongelma tuntuisi ilmenevän tiedon omaksumisessa. Maa- ja metsätalousvaliokunnan soisi tutustuvan enemmän omien tutkijoidensa tutkimustuloksiin, kuin netissä huutavien hybridiuskovaisten epämääräisiin huhupuheisiin. Koirasusiongelman “laajuus” mainitaan selvästi myös mietinnössä: “Tiedossa on varmuudella ainoastaan kolme koirasusitapausta 2000-luvulla.”

Miten nämä Kekkosen porot liittyvät koirasusiin?

Pentti Mäensyrjän kirjassa “Hukka huutaa”(Karisto 1974) on koottuna susiaiheista uutisointia mm. 60-luvulta. Edesmenneellä presidentillämme Urho Kekkosella oli nimikkoporo, johon liittyy Koillissanomien uutinen 20.11.1962: “Presidentin vaadinporo ja pihalla ollut koira susien saaliiksi Teerirannalla.” Uutinen eli hiljaiseloa muutaman vuoden, kunnes 13.8.1965 Koillissanomat palasi aiheeseen: “Presidentin porot joutuneet susien suihin.” Uutisen bongasi Lapin Kansa joka toisti sen heti tuoreeltaan: “Sudet syöneet presidentin porot.”  Parin päivän viiveellä Ilta-Sanomat puolestaan kertoi että: “SUSI SÖI presidentin porotokan.” Uutinen kierteli sitten lehdestä toiseen ja loppuhuipentumana sanomalehti Liitto löi viimeisen naulan susien arkkuun uutisoimalla: “Sudet söivät lähes kaikki presidentin 1500 poroa.”

Uutisen matka maailmalla yhdestä porosta 1500-päiseen poroeloon on yhtä rikkinäinen susipuhelin kuin kolmen risteymätapauksen päätyminen tuhansiksi luonnossa vapaana juokseviksi koirasusiksi.