Porvoosta päivää!

Viimeaikaisen susikeskustelun valossa mikään ei ole yhtä kuohuttavaa kuin se, että ei tiedä missä ihmiset asuvat. No ehkä se, että tietää missä ne asuvat, puhumattakaan siitä, että olettaa tietävänsä missä ne asuvat. Pakkaa sekoittaa vielä se, että pitäisi selvittää kuka mitäkin tekee. Aivan oikein. Kyse on siitä, että Tapiolan piirijärjestöt ovat valittaneet suden pyyntiluvista hallinto-oikeuteen ja viiden vuoden tauon jälkeen ympyrä sulkeutuu.

On palattu alkupisteeseen eli siihen, että ketään ei suuresti kiinnosta asian oikeudelliset kysymykset sen sijaan entistäkin enemmän se ketä yhdistyksessä toimii, missä nämä asuvat, paljoko on jäseniä. Näistä yhdellekään kysymyksellä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, miten valitukset mahdollisesti tulevaisuudessa ratkaistaan tai millaiseksi nämä ratkaisut linjaavat suden metsästystä. Näistä yhdelläkään kysymyksellä ei ole suoranaisesti myöskään mitään tekemistä sen asian kanssa tuleeko Tapiola valittamaan poikkeusluvista myös jatkossa ja jos niin mitä tai millaisia nämä luvat ovat. Tapiolaa ei ole ohjattu, eikä tulla ohjaamaan roskalehtijournalismilla, eikä muullakaan yleisellä mölinällä.

“Luonnonsuojeluliitto Tapiolan Leena Iivonen oli ilmoittanut Ylen:n toimittajalle, ettei hän kuulu Tapiolaan. Nyt on joku kohta mitä itse en ymmärrä:Kuinka Iivonen voi puhua silloin Tapiolan nimissä sosiaalisessa mediassa, ja pitää Tapiolan yhdistyksen osoitteita ja numeroita itsellään, sekä toimia edustajana Tapiolalle. Lakioppineena en saa palapeliä aamukahveja juodessani nyt kasattua. Täytyy yrittää kahden kupin jälkeen uudestaan. EDIT: IIVONEN EI KUULU TAPIOLA KARELIAAN.” -kirjoitti Tohmajärven susiasiassa aktivoitunut  oletettavasti Porvoolainen Merja Rekola ylläpitämäänsä Susihavainnot ja varoitukset Suomi ryhmään 10.1.2021

Edellinen on ehkä yksi mielenkiintoisempia esityksiä mitä olen tämän aihealueen tiimoilta sosiaalisesta mediasta lukenut. Ei se ole niinkään mielenkiintoista siksi, että siinä jauhetaan jälleen kerran suurelta osin sitä ihtiään. Se on mielenkiintoista siksi, että ainoa Ylen toimittaja, jonka kanssa olen viimeiseen viiteen vuoteen aiheesta keskustellut, on YLE-Kuopion uutistoimittaja Pekka Niiranen. Tämä lähestyi puhelimitse 4.1.2021 hädissään siitä, että on laittanut joulunpyhinä sähköpostia Kareliaan, eikä kukaan ole vastannut. Olisi pitänyt järjestää joku haastateltavaksi Tohmajärvelle luvanhakijan ja eräpartion kanssa torstaiksi. Ohessa Niiranen toki osoitti kiinnostustaan yhdistysjärjestykseen ja erityisesti Karelian piiriin, mistä jouduin valitettavasti kertomaan, etten pysty vastaamaan, koska en toimi Tapiolan Karelian piirissä. Rekolan vuodatukselle löytyi siis auttava rajapinta ihan tosiasioihinkin.

Merkittävin virhe tuli korjatuksi puolen tunnin sisällä siitä, kun olin huomauttanut Niirasta sähköpostitse sinänsä luottamuksellisena pitämäni keskustelun lavertelemisesta someen huudeltavaksi.

Tämän susiasian tiimoilta on tullut annettua lukuisia haastatteluja useille eri medioille, välillä hyvinkin kriittisille, mutta koskaan aikaisemmin en ole päätynyt lukemaan toimittajan kanssa käymääni sanavaihtoa sosiaalisen median susiviharyhmistä. Suoranaisesti mitään journalistin ohjetta asiassa ei ole rikottu, koska minä en ollut haastateltavan roolissa. Minua kuitenkin lähestyttiin nimenomaan toimittajana, joka halusi, että liiton puheenjohtajana kaivan Karelian piiristä tälle haastateltavan. Yhteydenottoa voidaan pitää ammatillisena.

Mitä Niiranen sitten vastasi huomautukseen? Oli ylen närkästynyt siitä, että olen huomioinut hänen kuulumisensa henkilönä kyseiseen sosiaalisen median susiviharyhmään, missä tämä edellä oleva sekoilu julkaistiin. Tosi ammattilaista ei toki pieni närkästys lannista ja Tapiolakin niin kovin kiinnostaa, että pärähti vielä kysymyspatteri jatkoksi, kun edelleen jutunteko ilmeisesti “kutittaa”. Ehkä minä nyt sitten vastaan kaikille yhteisesti näihin kysymyksiin, ettei niistä tarvitse supatella puskalennättimessä. Eihän nämä varmaan salassa pidettäviä asioita ole sen enempää kuin käydyt puhelinkeskustelutkaan.

———
Varsinainen asiani koskee kuitenkin Luonnonsuojeluliitto Tapiolaa, joka kiinnostaa minua uutistoimittajana. Toivoisin sinulta liiton puheenjohtajana vastausta seuraaviin kysymyksiin:

– kuinka monta jäsentä Luonnonsuojeluliitto Tapiolassa on?
– kuinka monta jäsentä on sen Karelia-piirijärjestössä?

Vastaus:
Tapiola on linjannut vuonna 2015 kannanhoidollisten valitusten yhteydessä, että jäsenasioita ei kommentoida yhdistyksen ulkopuolelle. Tähän ratkaisuun johti se, että yhteiskunnallisesti merkittävämpää kuin yhdistyksen jäsenet tai jäsenmäärä on se, mitä valitukset pitävät sisällään ja millaiset menestymisen mahdollisuudet niillä on. Nämä jäsenkyselyt on toki uteliaisuutta tyydyttäviä, mutta konteksti huomioiden aikalalilla roskalehtijournalismia.

– Tapiolan eri piiriyhdistysten nimenkirjoittajat asuvat ihan muualla kuin sillä maantieteellisellä alueella, jossa heidän yhdistyksensä toimii. Miksi?

Vastaus:
Yhdistys turvaa näin rivijäsenistönsä oikeuden rauhaan ja yksityiselämään. Susiasiassa se, että ottaa kantaa suden puolesta ei aina suju kovin ongelmitta näillä kiihkeimmillä alueilla ja ihan ne paikalliset ihmiset ovat kokeneet, etteivät voi tuoda vapaasti mielipiteitään julki tai ajaa tärkeäksi kokemaansa asiaa. On oltava jokunen “pääperkele”, jotka laittavat puskurina itsensä likoon sen yhteisen asian puolesta.

– kuinka monen eri piiriyhdistyksen nimenkirjoittajat ovat vastaavassa asemassa jossakin toisessa Tapiolan alueellisessa yhdistyksessä?

Vastaus:
En tiedä. En ole pitänyt lukua piirijärjestöjen luottamushenkilövalinnoista. Itse toimin liiton lisäksi kahdessa piirijärjestössä eli Pohjois-Savo-Kainuun, missä on syntymäkotikuntani ja Pirkanmaa-Keski-Suomi, minkä alueella asun. Kiitän jäsenistöä saamastani luottamuksesta.

Ja sitten kysymykset, joita kysyn sinulta asemassasi FB:n Petoryhmän ylläpitäjänä:
– vaikuttaa siltä, että ryhmästä erotetaan henkilöitä hyvinkin matalalla kynnyksellä ja nopeasti. Miten määritellään raja, jota ryhmän keskustelija ei saa ylittää?

Vastaus:
Jos minun tarvitsee tarkistaa otsikkopalkista, ollaanko Petoryhmässä vai jossain susiviharyhmässä, on kynnys ylitetty.

– yksi näkemäni tapaus oli se, että kirjoittaja kertoi susia olevan enemmän kuin mikä on “virallinen totuus”. Mikä tuossa kommentissa oli sellaista, joka sai aikaan henkilön heittämisen ulos ryhmästä?

Vastaus:
Ryhmä ei toimi alustana salaliittoteorioille, eikä tieteen vastaiselle höpölöpölle, eikä meillä ole tässä maassa olemassa mitään lainausmerkeissä olevia virallisia totuuksia. On tieteellisin kriteerein muodostettu suden kanta-arvio, joka kertoo täsmälleen sen asian mitä siinä esitetäänkin kerrottavan ja sillä tarkkuudella mikä on riittävä.

———-
On sanottava, että Petoryhmän kohdalla leuka loksahti, mitä harvoin tapahtuu, koska jälleen ollaan ennenkuulumattoman asian edessä. En ole aiemmin törmännyt ilmiöön missä ns. valtamediaa kiinnostaa yksityishenkilöiden ylläpitämä someryhmä tai sen moderointipolitiikka, ellei ryhmässä ole sisällöllisesti jotain eriskummallisen kuohuttavaa, mitä on vaikea kuvitella Petoryhmästä löytyvän perustellen vaikkapa sillä, että Facebookin taholta ei ole tullut yhden ainoata huomaututa sisällöstä koko ryhmän olemassaolon aikanan. Ehkä uutisaiheet ovat jotenkin vähissä…

Petoryhmä on perustettu minun ja muuan toisen henkilön toimesta, jonka en usko haluavan tulla tässä yhteydessä mainituksi, Kesäkuussa 2013. Meillä perustajilla oli ajatuksena ryhmä nimenomaan sitä tarkoitusta varten, että siellä voidaan jakaa virallistietoa ja uutisia ilman joutavaa kouhkaamista mihinkään suuntaan. Tapiolasta ei ollut vielä tässä maailman ajassa tietoakaan. Allekirjoittaneen virallisin rooli susiasiassa oli “mökin muorina” harmittelu siitä, että elikkoa vihataan niin vimmaisesti, että mistään muusta kuin tappamisesta ei ole oikein mahdollista edes keskustella. Tavallisena paikallisasukkaana osallistuin sittemmin 2014 sudenhoitosuunnitelman workshoppiin Keuruulla.

Muuta faktaa yksityishenkilöstä Leena Iivonen

Ikä: 52v
Syntymäpaikka:Kajaani
Horoskooppi: Oinas
Pituus: 160cm
Paino: ~70kg
Kengännumero: 37
Lempiväri: Musta
Kotikunta: Mänttä-Vilppula (vuodesta -88)

—-
Kirjoitus on kaikilta osiltaan julkaisuvapaa 12.1.2021 lähde mainiten. 


Leena Iivonen
Puheenjohtaja
Luonnonsuojeluliitto Tapiola ry
+358 (0)45 110 3316

Ja hei psst ihan tähän asiaan erityisesti liittymättä…vaikka numero nyt onkin tuossa näkyvissä niin en vastaa tuntemattomista tai salaisista numeroista tulleisiin puheuluihin. Jos on asiaa soitetaan niin, että tiedetään kenen kanssa keskustellaan.