“Sosiaalinen kestävyys” on kärsinyt inflaation

screenshot.27-05-2016 14.52.47

TIEDOTE 10.2.2017

Julkaisuvapaa heti

Luonnonsuojeluliitto Tapiola ry pitää maa- ja metsätalousministeriön asetusta kahdeksan (8) ahman metsästyksen sallimiseksi poronhoitoalueella metsästysvuonna 2016-2017 vastuuttomana. Ahma ei ole ollut 2000-luvun aikana Suomessa elinvoimainen.

Asetuksessa olevilla reunaehdoilla lisääntyvien yksilöiden välttämiseksi ei ole tosiasiallista merkitystä, vaan ne näyttäytyvät edelleen suosituksina, eivät lupaehtoina. Ahman lisääntymisaika on käsillä ja riski kantavien naaraiden menetykseen kasvaa.

LSL Tapiola suositteli lausunnossaan ahman siirtoistutusten jatkamista, suurpetopolitiikan arviointisuositusten mukaisesti. Aiemmista siirroista on ollut hyviä kokemuksia, mutta ministeriön tahtotila niiden toteuttamiseen puuttuu.

Poronhoitoalueen vahingonkorvaukset koostuvat osaltaan laskennallisista eristä ja petokorvausten suuruuteen on vaikuttanut poronlihan hinnan nousu. Viime vuonna Mauri Niemisen julkaisemien tutkimustulosten mukaan vahinkoilmoitusten tekemisessä on suuria viiveitä ja puutteita (YLE 16.12.2016: http://yle.fi/uutiset/3-9356964). Vahingonkorvausten ilmoittamiseen liittyvät puutteet tulisi saattaa asianmukaisesti kuntoon ennen minkäänlaisia hävitystoimia.

–  Kuten Eeva-Maria Maijala toteaa Pohjolan Sanomissa tänään, tämä lienee vasta alkua. Sosiaalisesta kestävyydestä on tullut ”taikasana”, jolla mikä tahansa ministeriön toimi petokantojen tuhoamiseksi voidaan oikeuttaa. Suden kohdalla voidaan jo todeta, ettei metsästyksellä saavuteta sosiaalista kestävyyttä, joten koko ilmaisu on kärsinyt inflaation, toteaa LSL Tapiolan sihteeri Sari Kantinkoski

 

Lisätietoja:

info@tapiolary.com