Päivä jolloin päätin haukkua toimittajan….

Miksi minut pitäisi valita eduskuntaan:
Olen jo toimittajana tottunut ottamaan asioista selvää ja muodostamaan niistä järkevä käsitys. Hallitsen laajoja kokonaisuuksia, jotka pystyn tulkitsemaan ymmärrettävällä tavalla. Uskon myös tietäväni, miten asioihin voidaan vaikuttaa.
Vastaaja: Pekka Niiranen
Julkaistu: 14.3.2019

Tästä kokoomusehdokkaan vaalilupauksesta vuodelta 2019 saatiin näyttävästi käytännön kokemusta myös Luonnonsuojeluliitto Tapiolassa. Ei kansanedustajana, koska mies ei tullut valituksi, vaan ns. siviiliammatissaan toimittajana. Tämä selvitystyön ja tutkivan journalismin ammattilainen oli itselleni jokseenkin tuntematon siihen asti, kunnes päätti lähteä kirjoittamaan juttua Tohmajärven susista. Tai tarkemmin sanottuna susivalituksista, tai tarkemmin sanottuna siitä kuka valittaa tai tarkemmin sanottuna siitä paljonko ja ketä jäseniä Luonnonsuojeluliitto Tapiolassa on.

Kyllä, asiassa olisi ollut aineksia yhteiskunnallisesti hyvinkin merkittävään tutkivaan journalismiin. Silloin vain asiasanoina olisi pitänyt käyttää oikeussuoja, direktiivi, hallinnnon tasapuolisuus ja muita tällaisia huomattavan haasteellisia teemoja verrattuna siihen, että keskittyy kutomaan vihjailujen verkkoa sen asian ympärille paljonko Tapiolassa on jäseniä ja missä nimenkirjoittajat asuvat ja paljonko näitä on.

Niin tai näin on ilmeistä, että uutistoimittaja Niiranen kokee jonkinlaista ammattiylpeyttä siitä, että sai esitettyä asiakokonaisuudesta yhteiskunnallisesti kaikkein irrelevanteimmat seikat

****
FACEBOOK

Pekka Niiranen
3 pv ·
Susi herättää tunnetusti tunteita. Erityisesti susialueilla tunteita herättää myös se, että poikkeusluvista valittavat henkilöt, jotka eivät itse asu kyseisellä alueella. Tein asiassa vähän tutkivaa journalismia.
Susien kaatoluvista valittaa pieni joukko, joka ei itse asu alueella – ”Kukaan ei halua paskaa postilaatikkoon tai ketään haulikon kanssa ovelle”
YLE.FI
Susien kaatoluvista valittaa pieni joukko, joka ei itse asu alueella – ”Kukaan ei halua paskaa postilaatikkoon tai ketään haulikon kanssa ovelle”
Luonnonsuojeluliitto Tapiolan alueyhdistykset ovat valittaneet susiasioista jo lähes neljäkymmentä kertaa.

Kommentit

Mika Moksu
-Hyvä juttu ja hyvä että teit.

Sakari Partanen
-“Tapiolan jäseniä onkin aktiivisesti etsitty Pohjois-Karjalassa. Asialla on ollut esimerkiksi joukko Facebookissa toimivan suljetun ryhmän jäseniä, jotka ovat jäljittäneet Tapiolan vastuuhenkilöiksi epäilemiensä henkilöiden kotiosoitteita.”
Tulitko kysyneeksi miksi yhdistyksen jäsenen kotiosotteita jäljitetään? 🧐😬 Minua ainakin vähän jänskättäisi jos vihaiset aseenomistajat haluaisi tietää minun kotiosoitteen.
Vai vastastiko Tapiolan porukka jo tähän:
“– Kukaan ei halua paskaa postilaatikkoon tai ketään haulikon kanssa ovelle.” 😃

Jussi Jaakkola
-Sakari Partanen niitä jäseniä etsittiin pitkin suomea. Jopa maalitettiin yhdistyksessä toimivan henkilön nimikaimaa muunmuassa Espoon,Tapiolasta.. Näistä myös julkaisivat osoitteita joissa oli saatesanoina henkilökohtaisen palautteen antaminen suoraan kasvotusten. Toimittajalla on nyt lienee vahvasti omat “poliittiset” päämäärät kaivella esiin näitä henkilöitä? Onneksi meillä on yhdistyksiä jotka ajavat myös meidän paikallisten maaseudun asukkaiden asioita ilman että tarvii pelätä näitä kotiintunkeutujia. 👏

Carina Lintula
-Jussi Jaakkola eikö oltu myös erään jäsenen työnantajaan yhteydessä ja pyydetty boikotoimaan yritystä, jotta tämä jäsen saisi potkut työstään? Tutkikohan tämän journalisti tätä?

Sakari Partanen
-Jussi Jaakkola Jos nuo tiedot pitää paikkaansa niin Pekka voisi tarttua tuohon seuraavaksi 😉 ?

Jussi Jaakkola
-Sakari Partanen saattaapi Pekalla olla tie noussut nyt pystyyn moneen suuntaa. Mutta jatkaa varmasti tutkivaa journalismia täydestä sydämestä ja vakaumuksessaan.

Pekka Niiranen
-Jussi Jaakkola Kirjoitit “meidän paikallisten asukkaiden” jne. Paikallisuus pitää varmaan osaltasi paikkansa siellä Nurmijärvellä, mutta ei ehkä Pohjois-Karjalassa, jonne rekisteröidyn puheenjohtajana toimit. Huomasin muuten twitter-postauksestasi, että olit itsekin pyrkinyt levittämään tietoa siitä, miltä paikkakunnalta vastapuolen etsintäjoukkoja johdetaan. Että taitaa metsä vastata jne.

Jussi Jaakkola
-Pekka Niiranen Nurmijärvellä? Nyt on kyllä tutkiva journalisti pahasti hakoteillä.. 🤔 Ei kyllä uskoisi Ylen toimittajaksi jos ei omin silmin tuota pystyisi todentamaan..

Jussi Jalava
-Pekka Niiranen sul menee jussit sekaisin. Ja se nimenomaan oli metsän vastaus sinun huuteluusi 😊

Pekka Niiranen
-Jussit meni tosiaankin sekaisin, on näet jo ihan muu juttu mielessä 😉

Jussi Jaakkola
-Pekka Niiranen ihmisiin menevä täysin kohtuuton kirjoittelu herättää tunteita. Etenkin kun kaikesta paistaa toimittajan laiskuus edes ottaa selvää asioista ja niiden taustoista. Jossain todettii roskalehtijournalismiksi, tämä todella monelta tiputtaa suomut pois silmiltä, sillä sitähän tämä on.

Jussi Jalava
-Sinänsä kauhean sääli että kun aihe olisi sellainen että se tosiaan kaipaisi tutkivaa journalismia niin se tutkimus sitten tyssää ihan puolitiehen.

Jussi Jalava
-Ja tosiaan antaa journalistin taidoista vähän huonon käsityksen kun ekaksi riepotellaan toisten asuinpaikkoja ja sitten ku he vastaavat niin käytetään sanontaa “niin metsä vastaa..”
Olisi mielenkiintoista kuulla ammattilaiselta kommentti että millä perusteella minun asuinpaikka on journalismia ja muitten on “huutelua”?
Sitäpaitsi tuo missä mainitsin porvoon, oli vastine sille että väitit että pohjois-karjalassa etsitään meidän asuinpaikkoja, vaikka todellisuudessa lähteesi asuu porvoossa, joka sitä asuin- ja työpaikkojen tietojen keräystä vetää.

Jussi Jalava
-Pekka Niiranen voisitko kantaa tuohon ylläolevaan kun olet tähän lusikkasi laittanut?
Lisäksi olisi mielenniintoista kuulla lisää tuosta “metsä vastaa” kommentistasi, koska olet niissä faceryhmissä joissa meidän asuinpaikkaa on huudeltu viikkoja ennenkuin olen maininnut porvoosta mitään. Onko susiin negatiivisesti suhtautuvilla jotenkin parempi yksityisyyden suoja?

Jussi Jalava
-Pekka Niiranen

Olli T. Hakkarainen
-Hyvä selvitys!

Marita Leskinen
-👍

Pirjo Mäntyniemi
-👎 Puolueellinen kannanotto 👎

Pekka Niiranen
-Pirjo Mäntyniemi Jaa niin mikä?

Pirjo Mäntyniemi
-Pekka Niiranen Kuten sanoin, puolueellinen..

Carina Lintula
-Kaukana tutkivasta journalismista! Luulisi tutkivan journalistin kiinnostuvan enemmän siitä MIKSI kansalaiset joutuvat valitusten kautta peräämään riistahallintoa noudattamaan lakeja, säädöksiä ja direktiiviä eikä se MISTÄ tämä perääminen tehdään.
Toinen asia on myös se, että sudensuojelijoiden jatkuva maalittaminen, uhkaileminen ja vihapuheen kohteeksi joutuminen ei todellakaan enää tarvitse pönkittämistä verovaroin toimivalta YLE:n toimittajalta.
Törkeä kirjoitus!

Ensio Väätäinen
-Carina Lintula Erittäin hyvä ulostulo Pekka Niiraselta. Sinä Carina et tiedä enemmistön mielipidettä esim. Tohmajärvellä. Ihmiset siellä suojelee lapsiaan ja lemmikkieläimiään sinä suojelet susia. Pieni ryhmä ihmisiä vastustaa ja jarruttaa toimenpiteitä joita paikallinen väestö haluaa. On siinä ”susi lampaan vaatteissa’

Carina Lintula
-Ensio Väätäinen, ihmisen kuuluukin suojella jälkikasvuaan ja lemmikkieläimiään, mutta silloin kun se tapahtuu sen takia, että joku pelottelee aiheetta saadakseen kunnallisvaaleissa ääniä, se on vaan törkeetä ja silloin kun verovaroin toimiva media vielä tukee tätä, se on vieläkin törkeämpää.
Verovaroin tuetun median rooli tässä olisi ennemminkin valistaa asioista niin, ettei ihmisten tarvitse tuntea irrationaalista pelkoa ja opastaa miten lemmikkieläimiä pystyy myös susialueella pitämään turvassa. Ei niin, kuten Piiroinen on kertonut tehneensä; alueella jossa pidetään pienpetohaaskoja päästää yöksi ulos koira joka on koulutettu pienpetopyyntiin, koko yöksi ilman mitään valvontaa. Se on väärä tapa ja hyvä jos tällaista pelätään ja vältetään.
Tohmajärvelläkin olisi aika jo astua 2020-luvulle ja ymmärtää, kuten moni siellä jo tekeekin, että luonto on tärkeä meidän elämälle ja ilman luontoa emme tule toimeen. Susi kuuluu tärkeänä luonnon monimuotoisuuden ja tasapainon ylläpitoon ja se on erittäin uhanalainen ja sitä kuuluisi kaikkien suojella, ei vain pieni ryhmä. Tuo asenne että “tappaa saa, mutta ei suojella” pitäisi muuttaa täysin.
Kiitos muuten huomiostasi. Tunnen jonkun verran ihmisiä tuolta alueelta ja he suurimmaksi osaksi arvostaa sutta upeana eläimenä, jotkut heistä ei vain uskalla sitä ääneen kertoa, kun painostus pieneltä piiriltä on jopa uhkaavansävyinen.
Hyvää viikonloppua.

Ensio Väätäinen
-Carina Lintula Ylen kuuluu tuoda asioihin puolueettomana viestijänä erilaisia näkökulmia kuten Niirasen Pekka toikin, hyvä juttu. Liikun luonnossa keskimäärin enemmän kuin keskiverto suomalainen ja arvostan luonnon monipuolisuutta, susia on riittävästi ja itärajan takaa tulee lisää mutta häirikkö sudet tulee poistaa.

Carina Lintula
-Ensio Väätäinen, juuri näin: YLE:n kuuluu tuoda esiin PUOLUEETTOMANA maatamme koskevia asioida. Niirasen kirjoitus on äärimmäisen puolueellinen.
Mielipiteesi susien riittävyydestä on vain mielipide, koko maan kannalta katsottuna susi on erittäin uhanalainen. Eikä niitä tule sieltä rajantakaa kuin muutamia yksilöitä.
Kyllä yhteiselo susien ja muidenkin suurpetojen kanssa on täysin mahdollista ja siihen pitäisi pyrkiä, sen sijaan, että hämmentää jotakin ääripääryhmän maalittamista suojelijoita kohtaan.

Ensio Väätäinen
-Carina Lintula Yle Pekka Niiranenhan olisi haastatellut teidän edustajaanne, älä puhu puolueellisuudesta. Puhut muiden maalittamisesta ja teet sitä Pekka Niirasta kohtaan ??? Otat esille kunnallisvaali ehdokkaan kannanottoja ?? Perätöntä vai puolitotuuksia

Carina Lintula
-Ensio Väätäinen maalittaminen ei ole sama asia kuin verovaroin toimivan median toimittajan artikkelin arvostelu. Mitä tulee tuon kunnallisvaaliehdokkaan toimintaan, se on kaikessa järjettömyydessään pelkästään pahaa ja pahuutta ja toivottavasti hän saa vain niiden muutaman sudentappajan äänet ja jää pois valtuustosta.

Jussi Jalava
-Jäi selvitykset tosin vähän vaan vaiheeseen…

Carina Lintula
-Lisään vielä, että jos tutkiva journalisti olisi tutustunut henkilötietolakiin, hän olisi oppinut tietämään, ettei jäsenrekisteriin liittyviä tietoja ole edes lupa jakaa.

Jussi Jalava
-Laitankin tähän omalta seinältäni kopioidun tekstin
“Toimittaja Pekka Niiranen lähtee mukaan maalitus kampanjaan jota on tuosta loppuvuodesta asti harrastettu, kohteenaan LSL Tapiolan jäsenistöä.
“Tapiolan jäseniä onkin aktiivisesti etsitty Pohjois-Karjalassa. Asialla on ollut esimerkiksi joukko Facebookissa toimivan suljetun ryhmän jäseniä, jotka ovat jäljittäneet Tapiolan vastuuhenkilöiksi epäilemiensä henkilöiden kotiosoitteita.”
Todellisuudessa tätä toimintaa on vedetty erään Porvoolaisen henkilön toimesta. Siihen on kotiosotteiden harrastuksien urkinnan lisäksi kuulunut työpaikkojen (sekä entisten että nykyisten), selvittämistä ja niiden boikotoimista, tarkoituksena uhata ihmisten elinkeinoa. Näitä tietoja myös levitellään ilkivaltaan ja kiusaamiseen kannustavilla saate sanoilla pitkin sosiaalista mediaa. Tämä myös osoittaa sen miksi tällainen järjestely on tarpeen. ”

Eila Selvenius
-Toimittajalta tosiaan jäänyt mainitematta, että vaikka kuinka salaseuroja kiukuttaakin, niin Tapiola on toiminut täysin lainmukaisesti.
Terveisiä myös sinne face-ryhmään.
Terv. LSY Pohjois-Savo – Kainuu. / Iisalmi

Jussi Jaakkola
-Eila Selvenius hienoa työtä siellä teette! Iso kiitos ❤ Kumpa vielä siellä saataisiin myös toimintarauha. Näihin nyt lähtee näköjään jo mukaan Ylekin. Melko hurja tilanne.

Eila Selvenius
-Jussi Jaakkola Kiitos myös sinne Varsinais-Suomen – Satakunnan paikallisyhdistykselle 🙂 ❤

Jussi Jaakkola
-Eila Selvenius viisaammat hoitaa onneksi meidän asioita täälläkin! 😁

Pekka Niiranen
-Eila Selvenius Sinun kannattaisi lukea tekemäni uutisjuttu, ennen kuin kommentoit sitä. Tai jos olet sen lukenut, et ilmeisesti ole ymmärtänyt lukemaasi, sillä valitusoikeus on todettu siinä useampaankin kertaan: “Yhdistysten valitusoikeus perustuu metsästyslain 90 §:ään, jonka mukaan poikkeusluvasta voi valittaa myös sellainen rekisteröity paikallinen tai alueellinen yhteisö, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun edistäminen” ja toinen kohta: “Tapiolan alueelliset luonnonsuojeluyhdistykset toimivat siis valituksia tehdessään laillisesti, mutta se, kuinka suurta joukkoa ne todellisuudessa edustavat, on hämärän peitossa.”

Eila Selvenius
-Pekka Niiranen Tosiaan, Anteeks. Miten tää juttu silti yrittää näyttää siltä, että asiassa olis joku ongelma?

Yrjö Hakkarainen
-Kyllä näin on, vaikea yhdistää toisiinsa Suden suojelu ja Reviirillä asuvien tarpeet. Suomessa on noin 200 sutta ja V ja S rajoilla molemmin puolin Susihan on rauhoitettu metsästyslain mukaan rauhoitettu 37 pykälä mutta mahdonlista poikkeuslupien myöntäminen 41a nojalla. Tämä on arka aihe, mutta jos tilanne pysyy, hallinnassa. Niin eiköhän. Levätä rauhassa.

Mikael Mellin
-Yrjö Hakkarainen Sitä tulee miettineeksi miksi reviireillä asuvat suojelijat ja “tavalliset” ihmiset eivät häiriinny susista, vaan niistä häiriintyy enimmäkseen niiden tappamisesta nauttivat metsästäjät ja leväperäistä eläintuotantoa ilman suojaustoimia harjoittavat? On myös ihmeellistä että perustavanlaatuisten vääryyksien korjaamiseen pyrkivät yhdistykset leimataan äärijärjestöiksi, kysehän on meille kaikille välttämättömän biodiversiteetin toimivuudesta ja moraalisesta oikeudenmukaisuudesta. Minusta tappamista suosivat järjestöt ovat äärilaitaa ihan jos sen takia että tappaminen on äärimmäisin keino puuttua yhtään mihinkään. Elämän suojelu ei sitä missään tapauksessa ole.

Pekka Niiranen
-Mikael Mellin Kyllä tuota äärilaitaa näyttää löytyvän ihan kiitettävästi molemmilta laidoilta, mistä yllä oleva keskustelukin on hyvä esimerkki. Susi todellakin herättää tunteita.

Jussi Jalava
-Pekka Niiranen varmasti löytyy. Olet juttuusi ottanut yhden äärilaidan näkemyksen.
Mikä muuten mielestäsi om tuollaista äärilaidan toimintaa? Meneekö tuo Tapiolan täysin lainmukainen toiminta sinusta sellaiseksi?

Pekka Niiranen
-Jussi Jalava Tapiolan toiminta on valitusasioissa täysin lainmukaista, enkä ole koskaan muuta ajatellutkaan. Toimintatapa poikkeusluvista valitettaessa poikkeaa kuitenkin siitä, miten muut valittajat toimivat, ja se on juuri se, mikä on herättänyt oman mielenkiintoni. Jäsenmäärien kertomatta jättämisen syyksi on mainittu se, että se loukkaisi jäsenten yksityisyyttä tai vaarantaisi heidän turvallisuuttaan. Kun näitä määriä ei kerrota, voi kuitenkin herätä epäilys siitä, millaista toiminta todellisuudessa on, ja onko näitä jäseniä edes olemassa.

Sari Kantinkoski
-Mitä sinä ajattelet sen olevan?

Jussi Jalava
-Pekka Niiranen Eikö juuri se että kissojen ja koirien kanssa etsitään minun asuin- sekä työpaikkoja osoita juuri sitä että se yksityisyys on suuressa vaarassa loukkaantua?

Sari Kantinkoski
-Minä kerron mitä se toiminta on. Se on lukuisia työtunteja tieteellistä tutkimusta lukien, paikkatietoaineistojen käsittelyä, tietopyyntöjä viranomaisille, lausuntoja, kannatustuotteiden järjestämistä myyntiin. blogikirjoituksia, sääntömääräisiä kokouksia, pöytäkirjoja, talkootyötä esim. suon ennallistamiseksi, petoaidan pystytystä, paneelissa esiintymistä, pyydettäessä asintuntijaluentoja, sähköposteja.
Mitä sinä ajattelit sen olevan? Miten tämä poikkeaa normaalista yhdistystoiminnasta? Onko tässä jotain lain vastaista?

Sari Kantinkoski
-Ja. Kyllä, kiitos on tiedossa että toimintatapa poikkeaa. Yhdistys kuitenkin määrittelee sen toimintansa itse. Ideoita voidaan aina ottaa vastaan, mutta toimintaa ei ohjata ulkoa päin.
Paikalliset jäsenet ovat aivan tavallisia ihmisä. Heillä on työnsä ja toimensa, lapset, opiskelut, perhe-elämä, harrastuksia. Tätä kautta alkaa se spekulointi siitä että “Ahaa, se on varmaan tuo” Tai tämä, tai tämä toinen…? Joku näistä? Keitähän ne mahtaa olla?
Maaseudun(kaan) ääni ei ole homogeeninen. Se on moniääninen. Me olemme nyt onnistuneet antamaan äänen heille, joille ainoa vaihtoehto oli muun elämänsä turvaamiseksi olla hiljaa.
Ja tämä ei ole sitten haastattelu. En anna lupaa käyttää kommenttejani missään muussa yhteydessä.

Mikael Mellin
-Pekka Niiranen Biodiversiteetin suojelu laillisen yhdistyksen nimissä laillisin keinoin ei ole millään muotoa äärilaitaa, vaan aivan järjellistä toimintaa kaikkien hyväksi. Se että urkitaan toisten kotiosoitteita, häiriköidään ja uhkaillaan milloin milläkin on laitonta terrorismia, eli äärilaitaa. Rohkeutta ja suurta sydäntä suojelutyö tosin vaatii, sitä ei ole kaikilla.

Pekka Niiranen
-Sari Kantinkoski Sinun yllä olevaa tekstiäsi voi joku ihan vapaasti käyttää lainauksena, kun olet sen itse kirjoittanut Facebookin julkiselle sivustolle. Ja vaikka postaus olisi tehty jossain suljetussa ryhmässä, niin myös niistä on esimerkiksi sinun tuntemasi Luonnonsuojeluliitto Tapiolan puheenjohtaja julkaissut kuvakaappauksia omassa Petoryhmässään.

Sari Kantinkoski
-Jaha. Ajattelitko sitten kostaa minulle vai mikä ajatus tässä oli?
Sille minä en tietenkään voi mitään, vaikka painaisit tekstin T-paitaasi. Ole hyvä.
Haastateltavalla on kuitenkin oikeus tietää missä yhteydessä hänen sanomisiaan käytetään. Meillä ei tällaista sopimusta ole, eikä tule.

Tuire Marjamäki
-Mikael Mellin tämä 👍

Pekka Niiranen
-Sari Kantinkoski Minulla ei ole mitään syytä “kostaa” kenellekään. Ajattelin vain antaa neuvo, ettet erehdy luulemaan, että kirjoituksesi ei päätyisi jonnekin muualle sen vuoksi, että kiellät sen. Somessa – ja varsinkin kun teemana on susi – näytetään pelaavan mitä erilaisimpia pelejä.

Sari Kantinkoski
-Ei pitäisikään olla. Minä kysyn ennen kuin teen johtopäätöksen. Tässä tapauksessa asia oli parempi varmistaa.
Minä olen roikkunut sen verran kauaun Facebookin susiryhmissä, avoimissa ja suljetuissa, joten eiköhän ne kaikki oleelliset kommentit ole kiertäneet aikoinaan mitä ihmeellisimmissä ryhmissä.
Mutta sitä minä en halua, että löydän edellä sanomani huomenaamulla valtakunnanverkosta mitä ihmeellisimmissä asiayhteyksissä. Joten sopimusta haastattelusta ei ole.
Yleensä toimittajat ovat tätä kunnioittaneet. Oletan ettei asia edelleenkään muutu.
Sinänsä muuten jännä juttu. Minä olen tuolla edellä kertonut Tapiolan toiminnasta yhdistyksenä. Ja olen myös kertonut maakuntien jäsenten olevan tavallisia ihmisiä. Tämä ei herättänyt mielenkiintoasi, vaan keskityit jakamaan varoituksia siitä että sanomani saattaa päätyä johonkin.
Enempää sanottavaa ei ole.

Pekka Niiranen
-Sari Kantinkoski Kommenttiesi käyttäminen “haastatteluna” ei ole tullut minulle edes mieleen, eikä sellaista ole tietääkseni kukaan edes ehdottanut. Voit siis jatkaa iltaa levollisin mielin 😀

Paavo Jauhiainen
-Hyvä Pekka👍

Markus Sjöberg
-Olisikohan tässä jatkojutun paikka, jossa voisit vähän avata myös sitä, kuinka vaikeaa on puhua susien puolesta maaseudulla? Kyllä jo se perusjännite, että toinen osapuoli kulkee metsässä aseiden kanssa, nostaa kynnystä pitää asiasta ääntä. Tilastollisesti aika paljon useampi tulee ammutuksi kuin suden syömäksi. Kannattaa myös haastatella Pertti Rannikkoa joka on tutkinut susien salametsästystä ja vaikenemisen kulttuuria. Vaikka olet metsästäjä, olet myös äärimmäisen taitava toimittaja, joten eri näkökulmien avaaminen varmasti onnistuisi sinulta hyvin.

Pekka Niiranen
-Markus Sjöberg Juuri näitä Tapiola-Karelian susien puolesta puhujiahan minä olisin halunnut jututtaa käydessäni pari viikkoa sitten jutunteossa Tohmajärvellä. Eivät kuulemma suostu haastateltavaksi, kerrottiin minulle Tapiolasta. Itse en tosin päässyt sitä heiltä edes kysymään, joten en osaa sanoa, pitääkö saamani viesti paikkaansa.

Jussi Jaakkola
-Pekka Niiranen eli kun eivät suostu antamaan jäsenrekisteriä niin sä heität sangollisen paskaa ja katselet että kuka nostaa päätään. Tutkivaa valtakunnallista journalismia Yleisradion tapaan?

Pekka Niiranen
-Jussi Jaakkola Voit jatkaa alatyylisten postaustesi tekemistä jossain muualla kuin tällä sivustolla.

Eila Selvenius
-Jussi Jaakkola Hyi sua tosiaan. Kokoomuspoliitikon kanssa pitää puhua samalla tasolla.
Tonkia “pinnan alla” olevia asioita. Kuten media-roolissa voi kyseenalaistamatta tehdä. Voi esim. kysyä miksi Porvoossa ollaan kiinnostuneita saada Tohmajärven sudet tapetuiksi, vaikka ollaa aivan ulkopuolisia? Mikä on motiivi? Yhteydet “valtamediaan” siellä on kuitenkin tehty kiusallisen selväks.
Itse ymmärrän täysin, että Tohmajärvellä meikäläiset on hiljaa. Työpaikoilla, harrastuksissa tai kauppareissuilla ei ole aikuisenkaan mukava kulkea korvat luimussa. Saati, että lapset joutuvat herkästi koulukiusatuiksi. Kotona vouhkaaminen sudenhalaajista ja piiperöistä ilman muuta siirtyy välitunneille.
Joten, Jussi, vältä toki rumia sanoja. Se on sivistymätöntä.

Tuire Marjamäki
-On Pekka & CO tehnyt jotain susien suojelun hyväksi: nimittäin LSY Tapiola on saanut mainosta ja jäsenmäärä kasvanut 😁👍 Moni on lähtenyt tukemaan sudensuojelua.

Pekka Niiranen
-Tuire Marjamäki Mistä muuten tiedät, että jäsenmäärä on kasvanut?

Tuire Marjamäki
-Pekka Niiranen asiasta on keskusteltu. Ja tiedän, että lähipiirissäni on myös liitytty jäseneksi.
EDIT Moni ei tiennyt Tapiolasta, kun vasta nyt. Kiitos siitä 💪

Pekka Niiranen
-Sinä varmaan tiedät myös, paljonko niitä jäseniä oli ennen jutun julkaisemista?

Leena Iivonen
-Usko nyt Pekka Niiranen, että Tapiolan jäsenmäärä on sellainen asia mitä sinulle ei tule kukaan kertomaan. Ei nyt eikä vastakaan.
Tapiolan mandaatilla ei myöskään kukaan tule antamaan sinulle ensimmäistäkään haastattelua vastaisuudessa, koska ei ole olemassa minkäälaisia takeita, että haastattelua käytetään siinä yhteydessä missä sitä kerrotaan käytettävän. Nyt tämä ei oikein onnistunut.
Yksityiset ihmiset jos haluavat haastateltaviksesi, on asia heidän päätettävissään, mutta silloin nämä eivät edusta Tapiolaa.
Siltoja voi rakentaa tai niitä voi polttaa. Tässä tapauksessa ne paloivat, elleivät peräti räjähtäneet.

Tuire Marjamäki
-Leena Iivonen just näin. Roskatoimittajan on turha yrittää kalastella tietoa.

Pekka Niiranen
-Jäsenmäärä antaa käsityksen siitä, miten suurta joukkoa yhdistys edustaa. Jos sitä ei voi kertoa, se antaa ainakin minulle selkeän viestin.

Sari Kantinkoski
Tässä on nyt selkeä viesti, jonka selkeämpää ei enää tähän keskusteluun tule. Postia odotellessa, menee kuulemma helmikuulle toimitus 🙂

Eila Selvenius
-Pekka Niiranen Tapiolan jäsenmäärä kertoo vain Tapiolan jäsenmäärän. Luonnonsuojelua (sis. sudet) edustamassa on paljon muitakin järjestöjä. Jokainen niistä toimii hiukan eri kaistoilla, vaikka tähtäin on sama.
Tapiolan kaista on vaikuttaa oikeuskäytäntöjen kautta. Tämä laji on vaikea ja vaatii mahdottoman syvää tuntemusta, jotta voisi tehdä muutakin kuin avautua netissä. Olisi resurssien tuhlausta, jos kaikki paikallisyhdistykset tekisivät erikseen ne kaikki selvitykset, joihin menee tuhansia tunteja keskittynyttä työskentelyä.
SIKSI työn tekevät ne, jotka siihen pystyvät ja, jotka ovat perehtymiseen jo aikaansa käyttäneet.
Tapiola on aikanaan valinnut sen tavan toimia, että rivijäsenistö ei altistu paikallisten painostukselle.
Mikään mediahuoraaminen ei ole syy muuttaa tätä käytäntöä.
Sano nyt vielä, että mikä tässä on sinun mielestä se TODELLINEN ongelma?

*****

Keskustelua on käyty nyt joitakin päivä YLE-kuopion toimittaja Pekka Niirasen Facebookseinällä. Keskustelun on kirvoittanut Niirasen Tapiolasta kirjoittama juttu mihin linkki keskustelun alussa. Tämä tutkiva joournalismi nähtiin suojelijoiden keskuudessa varsin puolueellisena. Hyvän artikkelin toki kuuluukin herättää keskustelua, mutta onko mielekästä tehdä se keinolla millä hyvänsä ja vahvan identiteettiasetelman kautta?

Tarinan taustat todellakin ovat syvällä, ei Tohmajärven sammalessa, vaan sosiaalisen median raparingeissä. Joulun välipäivinä todellakin lähti kiertämään “salaseuran” suuret selvitykset, missä painopiste oli Tapiolan jäsenten osoitteissa ja kotipaikoissa varsin vahvastikin hakoteille osuen. Kohta tämän jälkeen sama Porvoolaisvetoinen salaseura alkoi kilvan kiittelemaan toisiaan siitä, että kohta on näkyvyyttä valtamediassa. Sitten soi puhelin.

-Pekka niiranen YLE-kuopio. Ketä voisin haastatella Tapiolasta kun teen juttua Tohmajärven susista. Ollaan menossa sinne Piiroisen tilalle ja haastattelen samalla eräpartion. Olisi hyvä saada mukaan myös joku Tapiolasta.

Kerroin, että Tapiolan puolesta haastetteluja antaa Sari Kantinkoski, minä tai Reija Laurila, mutta kukaan ei kyllä tule sen vuoksi Tohmajärvelle.Tästä alkoi sitten valtava jankutus siitä, että pitäisi löytyä sinne joku paikallinen. Joku joka asuu Tohmajärvellä. Kerroin Niiraselle, että Tapiolassa ei rivijäseniä laiteta julkisuuteen, joten näihin vaihtoehtoihin olisi nyt tyydyttävä. Ei tämä Niirasta tyydyttänyt, mutta haastatteli kuitenkin etänä Tapiola- Kareliasta Reija Laurilan.

Siinä vaiheessa kun juttu olis pitänyt toimittaa tarkastettavaksi omien kommenttien osalta, Niiranen ilmoitti Laurilalle, että ei käytäkään haastattelua tässä yhteydessä vaan keskittyy eräpartioon ja Laurilan haastattelu tulee sitten joskus jossain muussa yhteydessä. Hyvän journalistisen tavan mukaan haasteltavalle tulee kertoa se yhteys missä haastattelua käytetään.

Niirasen mukaan tästä riittävä tieto oli se, että kyseessä ovat Tohmajärven sudet. Periaatteessa näin varmasti onkin, mutta kyllä ainakin henkilökohtaisesti näen varsin merkittävänä yhteytenä myös sen, ketä muita jutussaa esiintyy ja mihin kontekstiin haastattelu sijoittuu. On nimittäin hivenen eri asia tarkastella Tohmajärven susia siinä henkilörakenteessa mikä muodostuu luvanhakijasta, eräpartiosta ja suojelujärjeston/valittajan edustajasta kuin kontekstissa missä toimittaja hyppää somemaalittajien kelkkaan kaivamaan yhdistyksen jäsenten henkilötietoja, noukkii kommentteja somekeskustelusta ja etsii suurennuslasilla blogikirjoituksista kirosanoja. Toki on sanottava, että sen verran sinne blogiin olen minäkin kirjoittanut, että viimeinen tehtävä ei varmasti ollut kovinkaan haasteellinen.

Vielä palatakseni edellä olevaan keskusteluun. Uutistoimittaja Niiranen koki ilmeisen epämiellyttäväksi sen, että kävin torppaamassa utelut jäsenmääristä ja käytti Facebookin tarjomaa mahdollisuutta estää minut profiilistaan. Tähän Niirasella on täysi oikeus ja koen osaaltani, että se suojaa myös omaa viestintärauhaani jatkossa. Yksi asia jäi kuitenkin sanomatta, joten sanon sen nyt tässä.

Pekka Niiranen
-Jäsenmäärä antaa käsityksen siitä, miten suurta joukkoa yhdistys edustaa. Jos sitä ei voi kertoa, se antaa ainakin minulle selkeän viestin.

Leena Iivonen
– Se antaa sinulle selkeän viestin siitä, että sinä et silloin tiedä asiaa. Spekulointia se tietenkään ei estä, eikä kuvittelmasta tiedottomuuden tilalle sitä mikä parhaiten miellyttää, mutta edelleen ainoa tosiasia on se, että sinä vain et tiedä.


Leena Iivonen
Puheenjohtaja
Luonnonsuojeluliitto Tapiola ry

PS. Keskusteluketjun julkaisu kokonaisuudessaaan perustuu Niirasen ketjussa yleisesti antamaan valtuutukseen kopioida Facebookista julkisia tekstejä muuhun käyttöön.