Varoitus! Nurmijärvellä valtoimenaan astalolla varustettu susi!

Kuvituskuva: Kuvan otus on mielikuvituksen tuotetta eikä liity tapaukseen

Nurmijärven sanomat julkaisi 5.9.2018 uutisen Nurmijärvellä tarhassaan tapetusta koiranpennusta, jonka tappajaksi epäillään virallislähteiden mukaan sutta. Näitä lähteitä ovat jutun mukaan suurpetoyhdysmiehet. Tänään 14.9.2018 uutinen sai jatkoa, jonka mukaan poliisi vahvistaa koiranpennun todennäköiseksi tappajaksi suden.

Tapauksesta erityisen mielekiintoisen tekee se, että tapetulta koiranpennulta puuttui pää kokonaisuudessaan. Pään poistaminen saaliilta ei ole sudelle kovinkaan tyypillistä. Vielä vähemmän tyypilliseksi asian tekee se, että pää on EVIRA:n lausunnon mukaan irrotettu teräaseella.

Avausraportista (2018-050562) käy niin ikään ilmi, että koirassa on kuolemaa edeltävästi ruhjeita, jotka sopivat toisen koiraeläimen aiheuttamaksi. Eviran arvio kuolemaa edeltäneiden ruhjeiden aiheuttajasta on toinen koira, suuri kettu tai susi, tarkempaa lajierittelyä ei ole EVIRA:n mukaan mahdollista tehdä. Kuoleman jälkeen koiralta on viilletty pää irti veitsen kaltaisella esineellä ja niin ikään kuoleman jälkeen on syntynyt lisää ruhjeita. Avattaessa koira on ollut suhteellisen vähäverinen, mutta vuotokohtaa ei kyetä toteamaan, joten verenvuodon aiheuttaneen vamman arvellaan mahdollisesti olevan päässä, joka on kateissa.

Olen aina ollut siinä uskossa, että tutkinnan alkaessa poliisilla on tavoitteena saada paloista rakennettua mahdollisimman ehjä ja loogisen tarkastelun kestävä kokonaisuus mistä tapahtumat voidaan päätellä. Tämän tapauksen tiimoilta poliisi on kuitenkin päätynyt vahvistamaan mediaan tiedon, että kyseessä on todennäköisesti susi. Näin ollen loogisen tapahtumaketjun tulisi olla seuraava: susi on käynyt hakemassa koiran tarhasta, riepotellut sitä pitkin maita ja mantereita, kaivanut teräaseen kupeeltaan, viiltänyt pään irti kaulan tyvestä, riepotellut koiraa vähän lisää, nakannut sen takaisin pihamaalleen, heittänyt pään selkäänsä, teräaseen hampaisiinsa ja hilppaissut pois paikalta jälkiä juuri jättämättä.

On ilmeistä, että teräaseella varustettu susi on huomattavasti normaalia vaarallisempi, joten en voi muuta kuin kehoittaa nurmijärveläisiä olemaan varuillaan ja ilmoittamaan poliisin tilannekeskukseen mikäli näkevät seudulla liikkuvan suden astalo kainalossaan.

PS. Parahin Itä-uudenmaan poliisi. Jos näiden sekavien susisopertelujen tarkoitus on taktisesti harhauttaa epäiltyä tekijää kuvittelemaan, että tapaus on pulkassa ja voi huokaista helpotuksesta, on valittu taktiikka hyvin heikosti harkittua. Susipelko nimittäin on ihmisillä ihan todellista, eikä sitä ole tarpeen sepittelyillä lietsoa.

Jos tarkoitus taas on jokin muu tai kyseessä on joko huolimattomuus tai osaamattomuus, kehoitan mitä pikimmin järjestämään poliisilaitoksella koulutuksen suurpetovahinkojen tunnistuksessa.   Yleinen käsitys nimittäin on, että evoluutio ei ole vielä ihan niin pitkällä, että nämä hallitsisivat teräaseiden hyödyntämisen.